• Fotó 1: Nagyon ízlett a második fogás is. Zoli konfitált sertéstarját választott lecsós burgonyával és uborkasalátával, jómagam rozé kacsamellet narancsos kávémártással és burgonyapogácsával.
  • Fotó 2: A végére Zoli koffeinmetes presszókávét kér, én pedig újra a túrógombócra szavazok.

A hely szelleme sokat segít. Az évtizedek során szinte mindenkinek lett egy története a Makk VII-esről.

A kerthelyiség nagyon nagy előny. Idén április elejétől gyakorlatilag nyár volt, és a szezon szerencsés esetben akár novemberig is kitarthat. Sokszor gondoltam rá, hogy szívesen foglalkoznék vendéglátással. Mindenképpen nagy tőke és sok türelem kell hozzá. Zuglóban nagyon hiányolom a teraszos éttermeket. A Csalogató a maga tradicionális kínálatával és a kis kertjével remek példa, de több hasonlóra lenne szüksége a kerületnek. Az emberek keresik a tradicionális ízeket. Szívesen működtetnék éttermet, ahol természetesen mindig lenne élőzene.

Az igazi az lenne, ha a zene és a gasztronómia egyszerre tenné amolyan kihagyhatatlan látványossággá Budapestet.

Prága előttünk jár. Például Csendes Csaba, a Pastel Contemporro dobosa hetente háromszor játszik Prágában. Van úgy, hogy nagyzenekarral, szinte bigband felállással. A jazz ott hozzátartozik a kulináriához. A borok itt nagyon jók! (nevet, miközben az étlapot jókedvűen tanulmányozza) És látom, hogy az egyszerűbb étel is megtalálható, ahogyan a komolyabb fogások is. A lecsótól egészen a rozé kacsamellig.

Én hideg gyümölcsleves választottam, Zoli limonádéval indított.

Mikor hagyjuk le Prágát?

Ez nehezebb kérdés. A zene része az 5%-os áfával kicsit egyszerűbb lett. A vendéglátósoknak nagyon nagyok a terhei. Az adóterhek ugyan csökkentek, de a verseny nagyon felfelé nyomja a béreket. A járulékterhek csökkentek, a fizetések nőttek, ám a vendéglátásban magasabb béreket kell adni, és nagyon nehéz jó munkaerőt találni. Ha kevesebb teher lenne, könnyebben mernék a tulajdonosok is bevállalni például az élőzenét. Ha nyernék a lottón, akkor egészen biztosan nyitnék egy jó kis helyet, és idővel meglenne a törzsközönség. Például az Opus sem olcsó, de mégis vannak telt házas esték, és fogyasztanak is. Például Szőke Szandráék koncertje volt erre remek példa, a Memory Palace című dal például egyszerűen zseniális.

Honnan jött a Hegyvidéki Smooth Jazz Klub ötlete?

Egy kicsit távolabbról indítanék. Vidéken a kultúrházak a kevesebb információ miatt nehezebb helyzetben vannak. Pesten is az a tapasztalat, hogy az élőzene még itt sem természetes, inkább amolyan missziós tevékenység. Zuglóban jelenleg negatívabb tendenciákat tapasztalok, az érték mostanában ott kevésbé kerül középpontba. Ezért is nagy öröm, hogy a MOM Kulturális Központ partner volt abban, hogy mind a fiatalabb, mind az ismertebb zenekarok megmutathassák fantasztikus tudásukat. Te pontosan tudod, hogy szinte minden jazz-zenész tanárként is működik. Hatalmas tudás van a birtokukban és ezt méltatlanul kevés helyen tudják megmutatni, pedig országimázs és Budapest-imázs szempontból is fontos lenne, hogy sokan ismerjék őket. Óriási turistaforgalom van Magyarországon, Olcsó, biztonságos és gyönyörű Budapest. És a magyar ízek is vonzóak. A zenét mellé téve kész a tökéletes esszencia.

Ekkor érkezik meg a leves és a második limonádé.

A MOM-ban remek feltételekkel működhetünk. A Seven Days Jam-mel indultunk, most Zolbert következik. Egyébként korábban egy-egy Jazzy dalversenyes dal nagyon megfogott. Remek példa a Berkes Olivér-féle Boom Back Baby zenekar Hold On Cowboy című dala. Nagyon tetszett a remek gitáros, Bihari Bence. Most is el tudnék képzelni egy hasonló, leginkább Pat Metheny hangzásvilágához közel álló zenekart.

Mindezt csodálatos körülmények között.

A tizenkettedik kerület nagyon büszke lehet erre a Kulturális Központra. Remek helyszín közel az üzletközponthoz, és a MOM Sporthoz is. Szinte minden héten van magas kulturális értékkel bíró koncert. Sárik Péter Beethoven-estjét emelném most ki, ha a nagyon közeljövőbe tekintünk. (aznap volt, a dugó miatt később kezdődött, de Peti mindenkit megvárt:)

Hamarosan Bartók-műsorral jelentkezik Péter!

A V73 is játszott Bartókot, én még emlékszem rá. Peti pedig nagyon komoly intenzitással dolgozik.

És nem utolsósorban Erdélyben a madárcsicsergést is eljátszotta, lekövetve az „előénekest”.

A kilenc éve működő Zuglói Smooth Jazz Klubban nagy szerencsénkre többször is vendégül láthattuk. A zuglói láb mellett most van egy budai lábunk is, a környéken lakóknak nem kell átmenni Pestre, hanem itt Budán a közelben is megtalálhatják a minőségi muzsikát. Ez az a zene, amelyik nem megviseli az ember idegrendszerét, hanem kisimítja. Én politikával foglalkozom, és azt szoktam mondani, ha nem lenne az életem része a smooth jazz, akkor nagyon nehezen lehetne elviselni a hétköznapokat. A politikai élet és munka általában negatív. A zene viszont karbantartja az ember lelkét. Az első koncerten a Hegyvidéken a Seven Days Jam játszott, egyre többen és többen tudnak rólunk. A május 17-ei Zolbert koncert után június 15-én a Night Coffe következik. Büszke vagyok, hogy sok-sok később befutott művésznek az elsők között adtunk színteret. A klubok mellett a Nyárköszöntő Jazzfesztivált is szervezzük. Június 1-jén és 2-án hatalmas smooth jazz ünnepre készülünk a Dürer kertben, többek között a Mezzofortéval és Paul Brown-nal.

A Smooth Jazz műfaja is átfordul szerintem egyszer,,említhetjük a Peet Project nemzetközi sikereit. Csak merni kell szeretni!

Két dologra van szükség szerintem a sikerhez ma Magyarországon. Az egyik a celebség, amit sokan nem szívesen vállalnak be. Valamint a „jól eladhatóság” miatt a pop működik, és azok, akik a tévében megjelennek. Mindenképpen sztárnak kell lenni egy kicsit. Folyamatosan kell gyártani a híreket, pusztán a zene és a személyiség sajnos nem elég.

És nem utolsósorban szükség van olyan emberekre, mint Te, akik azon dolgoznak, hogy a remek zenészeink megmutathassák magukat.

Ha nyárra is lettek volna a pályázatok, akkor Gesztenyéskertet vagy a MOM szabadtéri részét is megtöltöttük volna dallamos jazz muzsikával. Ezt sajnos idén nem tudtuk megtenni, erre az időszakra ugyanis nem voltak pályázatok. Szeptembertől számítunk rá, hogy a klubot a zenekarok erejére támaszkodva havi rendszerességgel továbbvisszük, valamint az NKA-nak is beadtuk a pályázatot. Minden városrésznek van egy rezgése. Zuglóban egy kicsit ideges és disszonáns rezgés, azt mondanám, hogy a mainstream jazzre hasonlít inkább. A tizenhatodik kerület letisztultabb dolog, a tizenkettedik pedig nagyon kellemes.

Érkezik a főétel: Zoli konfitált sertéstarját választott lecsós burgonyával és uborkasalátával, jómagam rozé kacsamellet narancsos kávémártással és burgonyapogácsával.

Erre kíváncsi vagyok. A tarját ha hirtelen és vékonyan sütik, akkor rágós marad. Ez a vastagabb általában színhús, ehhez hasonlót egyetlen helyen, Székesfehérváron ettem. Budapesten ritkán található ez a fogás az étlapon. Remekül néz ki!

Zolbertet az amerikai rádiók Peetékhez hasonlóan játsszák. Zolbert magyarországi turnéja is sokat tett hozzá a műfaj ismertségéhez. A gasztronómia és a zene együtt nagyon magasra az ország imázsát.

Nem minden típusú muzsika alkalmas arra, hogy vendéglátó helyen megjelenjen. A turistákat megszólító étteremben egy rock vagy alternatív nehezebben szólal meg. A virtuóz zenészek viszont remekül illeszkednek a környezethez, a befogadható, kellemes és dallamos muzsikával.

Zolbert előre tervezett mindent. Régóta ismerem, minden lépése logikusan követte a másikat. Sok-sok munka, és kitartás.

Éppen, mint egy étteremnél, sok-sok munka, kitartás, és jó csapat. Sokan eltűntek. Ahogy nő egy zenekar, egyre nehezebben egyben tartani. Van hiányérzetem sok zenész esetében. Sebestyén Áront is hiányolom a színtérről. Volt egy olyan koncertünk annak idején Zuglóban, ahol az első részben Sebestyén Áron Boggieval, a másodikban pedig Sárik Péter Fábián Julival duózott. A végén pedig négyen együtt. Ezek felejthetetlen dolgok a mai napig. Hálát adok a Jóistennek, hogy betévedtem olyan helyekre, ahol hallhattam Julit énekelni!

A Jazzy Hungaricumban elsőként éppen Boggie és Sebestyén Áron zenéltek!

Nagyon ízlett a második fogás is. Zoli koffeinmetes presszókávét kér a végére én pedig újra a túrógombócra szavazok.

Az egész világ a műanyagság felé halad. Ezért is jó, itt lenni. A gyorséttermek fontos kulturális tényezővé váltak egy bizonyos körben, éppen a gyorsaságuk miatt. Az igazi étel ezzel ellentétben valódi húsból készül.

A magyar konyha lényege szerintem éppen nem a gyorsaság. Érdemes megadni a tiszteletet.

Az én korosztályomnak meghatározó élménye a Szinbád. Ahogyan a levest kanalazza, és az a bizonyos híres velőscsont-jelenet. Az igazi polgári Magyarország remek reklámja. Ez lenne jó, ha visszajönne, Ha mindenkinek lenne annyi pénze, hogy megtehetné, hogy étterembe járjon. A jó éttermekre és a jó művelődési házakra egyaránt nagy szükségünk van.

Megérkezik a túrógombóc.

A Kertvárosi Smooth Jazz klubban Jász Andris és György Ákos lesznek majd a fő produkciók és a gyerekeket is bevonják. Az élőzenét mutatjuk be iskolai körülmények között, ez mindenképpen kuriózum.

A presszókávét én sem hagyom ki a végén.

A nemzetközi vérkeringésbe a legnehezebb bekerülni, de ha sikerül, akkor nyert ügye van a muzsikusnak. Zolbertnek nagyon drukkolok, szerintem jó úton jár!

Zolbert zseniális szaxofonos. Ahogyan Peet is a jazzben unikális hegedűvel, főleg ebben a funkys hangzásban.

Egyszerűen zseniális, amit a Peet Project művel. Jó lenne, ha hoznának egy Grammy-díjat! Két Oscar-díjunk is volt a közelmúltban. Jó lenne, ha a Jazzybe valaki behozná a Grammyt!:) Ahogy a futballban is örültem, hogy kijutottunk az EB-re!

A csoportmeccsek során is jók voltunk, csak a belgák szétfutottak minket. Utána azért kaptunk pofonokat. Én klubszinten is a saját nevelésben hiszek. Fradista vagyok, de például az idegenlégiósok nélküli Paksot abszolút jó példának tartom. A tradíció mindennél fontosabb. Egy étteremnél ez ugyanígy van. Itt is nagyon jól érezzük magunkat. Az árak is jók. A vendégkörön is látom, hogy alapvetően konzervatív.

Újpest szurkolóként ugyanígy gondolom. A tradíció mindennél fontosabb. Érdemes lenne a beszélgetéseket könyvben is majd kiadni, ha már a Szinbádot is emlegettük. És persze ezzel párhuzamosan a sok-sok zenésznek lehetőséget adni.

Kíváncsi vagyok, mennyire tudjuk befuttatni a hegyvidéki helyszínt. Bízom benne, hogy sikerrel járunk, a hosszú távú terveink között szerepel a műfajba tartozó előadók menedzselése. Jó lenne klubhálózatot létrehozni, hiszen abszolút fesztivál-kompatibilis a műfaj.

Én az sem tartom elképzelhetetlennek, hogy akár stadionokban nagyobb volumenű koncerteket is tartsanak, összekötve akár gasztrofesztiválokkal! Én simán el tudnék képzelni nagyobb volumenű smooth jazz koncerteket, megfelelő marketinggel ezrekhez juthatna el a műfaj. Persze ez a szokásos idealizmusom, de hiszek benne, hogy nem véletlenül jött ez az ötlet a fejembe!

Régen, például az MTK pályán az Iron Maiden koncert előtt egy barátommal együtt árultam a Metal Hammer magazint!

A nem mindennapi végszó és a remek ebéd után Zoli megmutatta nekünk azokat az alkalmazásokat, amelyek segítségével könnyedén megmutatja nekünk a telefonunk, hogy milyen étterem, kulturális látványosság, vagy egyéb hasznos dolog van a közelünkben. A huszonegyedik században a technológia csodái mellett azonban továbbra is nagy szükség van az olyan elhivatott emberekre, amilyen Ő maga. Aki pedig a Hegyvidéki Smooth Jazz Klubot választja, szeretettel várjuk a Makk VII-esben koncertek előtt, vagy után. Törzsvendégeinknek pedig bátran ajánljuk Zolbert koncertjét május 17-én a MOM Kulturális Központban!